Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Με 65 εκατομμύρια έσπασε όλα τα ρεκόρ

 
Ένα χάλκινο γλυπτό του Alberto Giacometti έσπασε όλα τα ρεκόρ ξεπερνώντας τις 65 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's.

Πρόκειται για τιμή – ρεκόρ για έργο τέχνης, που δημοπρατείται. Χρειάστηκαν μόλις οκτώ λεπτά για να φτάσει το ''άγλαμα'' του  Giacometti την εξωπραγματική αυτή τιμή, από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία. Η τιμή εκκίνησης ήταν στις 12 εκ. λίρες.

Το γλυπτό θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του κορυφαίου Ελβετού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα. Αρχικά, οι υπεύθυνοι του Sotheby's υπολόγιζαν το γλυπτό να πουληθεί περί τις 18 εκατομμύρια λίρες. Αλλά όπως φαίνεται έπεσαν εντελώς έξω στους υπολογισμούς τους.
 
Μέχρι τώρα το ρεκόρ πώλησης έργου τέχνης σε δημοπρασία κατείχε ο πίνακας του Picasso ''Garcon a la Pipe'', που είχε πουληθεί το 2004 στη Νέα Υόρκη έναντι 58,5 εκ. λιρών.

Ωστόσο υπάρχουν άλλα έργα τέχνης, που πωλήθηκαν από ιδιώτη σε ιδιώτη, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου οίκου δημοπρασιών, με πολύ πιο υψηλό αντίτιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας πίνακας του Jackson Pollock, που άγγιξε τις 73 εκ. λίρες το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!