Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Μ. Κοντοπυράκης: «Το πρόβλημα είναι στο Λογιστήριο του Κράτους»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΤΑΜΟΣ...

«Το πρόβλημα δεν είναι στη Στατιστική Υπηρεσία αλλά στο Λογιστήριο του Κράτους. Το λέω ξεκάθαρα», δηλώνει ο Μ. Κοντοπυράκης για τα παραποιημένα στοιχεία, επισημαίνοντας ότι «το Λογιστήριο του Κράτους, εκτός από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν μπορεί κανείς άλλος να το ελέγξει».

Ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι αν πάει «στην εξεταστική επιτροπή, θα τους πω να εστιάσουν εκεί όπου έγιναν οι αλλαγές... Και το αναφέρει και η Eurostat, ότι εκεί που χρειάζεται περισσότερο έλεγχο είναι το Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί πρέπει να δουλεύουν πιο σωστά...».

Στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, λέει ότι τα στατιστικά στοιχεία που έστελνε στη Eurostat την περίοδο 2004-2009 ήταν «πολύ κοντά στην πραγματικότητα».

Μιλάει με ακληρά λόγια για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι «η μεγάλη φασαρία έγινε από τη στιγμή που η πρόβλεψη του 6% πήγε στο 12,7%».

«Στη μοναδική συνάντηση που είχα με τον Παπακωνσταντίνου δεν νομίζω ότι άκουσε λέξη από ό,τι του είπα. Είχε ένα ρεβανσιστικό και αλαζονικό ύφος. Με αντιμετώπισε ως κομματόσκυλο και ως αφισοκολλητή. Μιάμιση ώρα κουβεντιάζαμε και μετά είδα διαρροές σε εφημερίδες ότι δεν ήμουν συνεργάσιμος», δηλώνει ο Μ. Κοντοπυράκης και προσθέτει
:

«Η πρόβλεψη Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα ήταν στο 14,8%. Πέντε λεπτά πριν τα στείλουμε στις Βρυξέλλες μάς ειδοποίησαν να μην το πράξουμε γιατί ήθελαν να τα ξαναμελετήσουν.Τελικά, στις 21 Οκτωβρίου στέλνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία με το έλλειμμα στο 12,7%. Ηταν προϊόν πολιτικής απόφασης».

Επίσης, αποκαλύπτει ότι η περιβόητη απογραφή του 2004 είχε αποφασιστεί και θα γινόταν ούτως ή άλλως από την ΕΕ. Μάλιστα, θεωρεί λάθος του Γ. Αλογοσκούφη ότι έσπευσε να την παρουσιάσει ως δική του πρωτοβουλία, πιστεύοντας ότι θα κέρδιζε πόντους.

Ακόμη, λέει ότι τα στοιχεία για να μπούμε στην ΟΝΕ ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις και όχι από έρευνες.

Παράλληλα, εκφράζει πίκρα, επειδή η ΝΔ δεν έχει βγει ακόμη να τον υπερασπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!