Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Πνίγει τη χώρα η σκόνη από τη Σαχάρα

 

 
Πνίγει τη χώρα η σκόνη από τη Σαχάρα

Το κίτρινο «πέπλο» σκόνης από τη Σαχάρα ήρθε και πάλι να σκεπάσει τον ελληνικό ουρανό, μόνο που φέτος έκανε την επίσκεψή του νωρίτερα. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα διαρκέσει το Σαββατοκύριακο και οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη «σκονοθύελλα» είναι η Κρήτη, η Αττική, η Πελοπόννησος και τα νησιά του Αιγαίου.

Το «κύμα» της σκόνης που έρχεται από την αχανή έρημο και «επισκέπτεται» τη χώρα μας φέτος νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως, αφού κατά κύριο λόγο εκδηλώνεται την άνοιξη, είναι ιδιαίτερα ισχυρό και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.
Oι τιμές συγκέντρωσης της σκόνης, σύμφωνα με τους χάρτες πρόγνωσης της 18ης Φεβρουαρίου, προβλέπεται να φτάνουν έως και τα 310 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στα νότια της χώρας. Οσο βορειότερα τόσο λιγότερη και η άμμος από τη Σαχάρα. Για παράδειγμα, στη βόρεια Ελλάδα οι τιμές την περασμένη Πέμπτη δεν ξεπέρασαν τα 25-50 μικρογραμμάρια.

Η σκόνη της Σαχάρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι καρδιοπαθείς και οι πάσχοντες από αναπνευστικά νοσήματα, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση σε υπαίθριους χώρους. Οπως προειδοποιούν οι ειδικοί, πολλά από τα σωματίδια που υπάρχουν λόγω της σκόνης δεν είναι εντελώς αθώα, αφού έχει βρεθεί ότι κάποια «κουβαλούν» σπόρους βακτηριδίων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε υγρό περιβάλλον.

Θα πρέπει να προσέχουν τα άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΕΚΕΠΥ, λόγω της παρουσίας αυξημένου νέφους στην ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!