Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκίνησε το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Ξεκίνησε το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων

Το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων έκανε χθες η κυβέρνηση, με την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών. Καταργεί τους περιορισμούς στην εγκατάσταση και αδειοδότηση αλλά και στην παροχή υπηρεσιών σε πολλά επαγγέλματα, όπως των δικηγόρων, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών, των τοπογράφων.
Δίδει το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με μία άδεια που θα λάβουν από ΚΕΠ τεχνικές εταιρείες, επιχειρήσεις οργάνωσης εκδηλώσεων, ψυχαγωγίας, πιστοποίησης, αλλά και τουριστικών ή εμπορικών δραστηριοτήτων.

Εξαιρεί κρίσιμα επαγγέλματα

Ο νόμος, που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενσωματώνει σχετική κοινοτική οδηγία και αποτελεί μόνο την «κορυφή» του .. παγόβουνου.
Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη οδηγία εξαιρεί από τις διατάξεις της μία σειρά από πολύ κρίσιμα για τη λειτουργία του ανταγωνισμού επαγγέλματα, τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να επιλέξει σε επόμενα στάδιο αν η ίδια θα απελευθερώσει (π.χ. οδικών μεταφορών, ταξί, τυχερά παιχνίδια, συμβολαιογράφοι).
Η οδηγία έπρεπε να ψηφιστεί έως τις 28 Δεκεμβρίου, βάσει κοινοτικού δικαίου. Ηδη είναι σε εξέλιξη διαδικασία παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο και αν δεν ψηφιστεί ο νόμος έως τα μέσα Μαρτίου, μπορεί να μας επιβληθεί πρόστιμο.

Εως ότου όμως ο νόμος εφαρμοστεί, μένει να γίνουν πολλά. Στο μέλλον κάθε ιδιώτης (και ο Ελληνας) θα μπορεί με μία «στάση» να ιδρύσει την εταιρεία του. Αυτό προϋποθέτει όμως πρώτα να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) που θα εγκατασταθούν στον χώρο των ΚΕΠ. Τα κέντρα αυτά πρέπει να λειτουργούν και ηλεκτρονικά.

Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή των περιορισμών που τώρα υπάρχουν και να καταργηθούν ή, αν διατηρηθούν, να αιτιολογηθούν επαρκώς στην Ε.Ε. Επίσης, θα υπάρχει διασύνδεση όλων των δημοσίων διοικήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών. Ετσι, θα επικοινωνούν τα ΕΚΕ όλων των κρατών και για παράδειγμα ο δικηγόρος από την Κύπρο θα μπορεί ηλεκτρονικά να μάθει τι χρειάζεται και να υποβάλει αίτημα άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!