Δικογραφία-φωτιά με τρανταχτά ονόματα υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που σχετίζονται με τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την «αμαρτωλή» σύμβαση των 160 εκατομμυρίων ευρώ με τη SIEMENS δεν έφτασε ποτέ, ως ώφειλε, στη Βουλή, αλλά παρέμεινε στο συρτάρι του ανακριτή Δ. Οικονόμου.
Στις αποκαλύψεις αυτές προχώρησε χθες, κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής της ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS, η δημοσιογράφος της «Ε» Αριστέα Μπουγάτσου.
Κατά περίεργη σύμπτωση όταν ο δικαστικός λειτουργός αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να στείλει την υπόθεση για τα περαιτέρω στο Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2009, η τότε κυβέρνηση διέκοψε τις εργασίες με πρόφαση τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, με συνέπεια να παραγραφούν οι όποιες πολιτικές ευθύνες και βεβαίως να μη συσταθεί εξεταστική επιτροπή.
Ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς για τους λόγους που δεν έστειλε τη δικογραφία ακόμη και μετά την επανάληψη των κοινοβουλευτικών εργασιών έδωσε, σύμφωνα με τα όσα φέρεται ότι είπε η δημοσιογράφος, «ακατάληπτες και μη πειστικές δικαιολογίες».
Το γεγονός πάντως είναι ότι και στην υπόθεση αυτή του προαστιακού σιδηροδρόμου περίοπτη θέση κατέχει η περιβόητη γερμανική εταιρεία.
Οσο για τα πολιτικά στελέχη που ενέχονται: πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Χρ. Βερελή, ο οποίος υπέγραψε την αρχική σύμβαση το 2002, Μ. Λιάπη, που την κατακύρωσε το 2005, και Κ. Χατζηδάκη και Ε. Στυλιανίδη, που αποφάσισαν την προέκταση του έργου που ανέλαβε η SIEMENS-ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ με διαδικασίες ολυμπιακών έργων (απευθείας ανάθεση - ταχύτατη ολοκλήρωση), χωρίς όμως το έργο να έχει παραληφθεί επίσημα ακόμη και σήμερα.
Ο ανακριτής είχε στη διάθεσή του μαρτυρικές καταθέσεις που καταλόγιζαν ευθύνες στα πολιτικά αυτά στελέχη αρκετούς μήνες πριν κλείσει η Βουλή. Ο ίδιος πρωτοανέλαβε την υπόθεση τον Νοέμβριο του 2006. Ενα χρόνο μετά (Νοέμβριος 2007) την έθεσε στο αρχείο. Ωστόσο έπειτα από σχετική παραγγελία της εισαγγελέως Ξένιας Δημητρίου (Οκτώβριος 2008) την επανενεργοποίησε.
Η κ. Μπουγάτσου ανέφερε ότι εκείνοι που έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες στον κ. Οικονόμου ήταν τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΣΕ, Ε. Παναγιώτου και Δ. Καραπάνου. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν ένας εξ αυτών που είχε ενημερώσει νωρίτερα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά υπέστη πειθαρχικές κυρώσεις.
Η μάρτυρας έπειτα από σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη υποστήριξε εξάλλου ότι ο φαύλος κύκλος των μαύρου χρήματος σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ είχε ξεκινήσει ήδη από το 1997 και συνεχίστηκε και το 2002 όπου δόθηκαν μίζες ύψους 15,9 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να εξασφαλιστεί η «ομερτά» μεταξύ εκείνων που προώθησαν τη συγκεκριμένη σύμβαση με τον προαστιακό.
Ανάλογο «φαγοπότι» υπήρξε όμως και με τον ΟΤΕ. Η κ. Μπουγάτσου κατέθεσε ότι ο Οργανισμός δεν ενεργοποίησε σε καμία σύμβαση με τη SIEMENS τις ρήτρες που διέθετε ως «όπλο» προκειμένου να κοστίσει φθηνότερα στο Ελληνικό Δημόσιο. Η μάρτυρας επικαλέστηκε μάλιστα την κατάθεση του Γερμανού διαχειριστή των μαύρων ταμείων Χούμπερτ, ο οποίος είπε πως «δίναμε πολλά για να αγοράζουν ακριβότερα τα προϊόντα μας». Ο Χούμπερτ φέρεται να κατέθεσε συγκεκριμένα ότι παρά τις αλλαγές τεσσάρων διοικήσεων του ΟΤΕ (Συμεωνίδη, Μανασή, Αντωνακόπουλου, Βουρλούμη) η εταιρεία «λάδωνε στελέχη και συνδικαλιστές» ώστε να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές.
Από την πολύωρη κατάθεση της κ. Μπουγάτσου δεν μπορούσαν φυσικά να λείψουν και οι σχετικές αναφορές στο πρόσωπο του Μ. Χριστοφοράκου και στα ποσά που μοίραζε ώστε να κάμψει την «τιμή και τη συνείδηση» των εμπλεκομένων.
Ετσι, όπως είπε η μάρτυρας, το καλοκαίρι του 2004 ο πρώην ισχυρός άντρας του γερμανικού κολοσσού τροφοδοτήθηκε με έξι εμβάσματα ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ μέσω εταιρειών συμβούλων τα οποία στη συνέχεια μοιράστηκαν σε διάφορα πρόσωπα.
Η επόμενη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη όπου έχει κληθεί ο συνήγορος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη, Γ. Μαντζουράνης.*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Με προσοχή να μη μας κάψετε!