Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Νέο σοκ! Κατάργηση του 14ου μισθού και από τον ιδιωτικό τομέα

Νέο σοκ! Κατάργηση του 14ου μισθού και από τον ιδιωτικό τομέα

Την κατάργηση του ενός εκ των 14 μισθών στον ιδιωτικό τομέα από το φθινόπωρο είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση, καθώς η απαίτηση της Κομισιόν για σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα καθίσταται δεσμευτική από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η πρώτη «καμπάνα» θα πέσει στις 15 Μαΐου κι από κει κι έπειτα θα ακολουθήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση του 14ου μισθού, που θα γίνει στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη των τεχνοκρατών της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, που προηγήθηκε εκείνης του επιτρόπου Ολι Ρεν, το θέμα του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα τέθηκε ευθέως, αλλά η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε μέτρο δεν αφορούσε καθαρά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην τρέχουσα φάση.

Δεσμευτικό. Ωστόσο, πέρα από τη διαδικασία της σκληρής επιτήρησης, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, υπάρχει και η διαδικασία των διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που από τον Ιούνιο αποκτά και δεσμευτικό (binding) χαρακτήρα.
Ετσι, στις 15 Μαΐου, η Κομισιόν θα υποβάλει στο Συμβούλιο την έκθεσή της για το κατά πόσο πήραμε πράγματι αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος- η έκθεση αυτή, όμως θα συνοδεύεται κι από χωριστή «αναφορά πεπραγμένων» για την ανταγωνιστικότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!