Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η Ιταλία

Ο πρόεδρος της Ιταλίας δήλωσε ότι «Η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα αναδεικνύει την ανάγκη για τη χρήση άλλων εργαλείων».

Την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου αναδεικνύει η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το καλύτερο για το ευρώ είναι να διοικείται από έναν «αυτόματο πιλότο» που βρίσκεται στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φρανκφούρτη, ή αν θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, σε περιπτώσεις ανάγκης, θα μπορούσε να βοηθήσει τα κράτη - μέλη του ευρώ, ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο απάντησε χαρακτηριστικά:

«Μου φαίνεται ότι τα αυτιά του κ. Τρισέ βουίζουν από τη θέση του αυτόματου πιλότου. Πιστεύω ότι η ΕΚΤ είναι ένας οργανισμός αρκετά λογικός, ώστε να κατανοήσει τις διαφορετικές καταστάσεις που δημιουργούνται».

Συνεχίζοντας, ο Ιταλός Πρόεδρος ανέφερε ότι τόσο η ΕΚΤ, όσο και τα υπόλοιπα κοινοτικά όργανα έχουν συναίσθηση ότι «κάτι λείπει από το κοινό μας οπλοστάσιο» προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις, ικανές να βλάψουν το ευρώ ή χώρες του ευρώ.

«Η επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα αναδεικνύει την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε άλλα εργαλεία για να αποτρέπουμε ή να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις κρίσεις. Πόσο μάλλον, όταν στην ευρωζώνη υπάρχει μια χώρα με ευάλωτη δημοσιονομική κατάσταση», ανέφερε ο Τζ. Ναπολιτάνο και συμπλήρωσε λέγοντας ότι στο ευρώ υπάρχουν χώρες που είχαν παράδοση νομισματικής αστάθειας, μεταξύ των οποίων, και η Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρόεδρο, το ευρώ προστάτεψε τις χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι χώρες αυτές δυσκολεύτηκαν να επιδείξουν την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία.

Γι΄αυτό το λόγο, τόνισε ο Τζ. Ναπολιτάνο, για να υπάρξει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει τα κράτη - μέλη να εργαστούν για να επιτύχουν τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!