Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Στα δασαρχεία μετατάσσονται οι αγροφύλακες !!!

Η μετάταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στα δασαρχεία, η αύξηση πόρων για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, η αυστηρότερη φύλαξη των δασών κατά την αντιπυρική περίοδο, η αποτελεσματικότερη εμπλοκή των εθελοντικών δυνάμεων, η ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων και η αποκατάσταση των καμένων δασών περιλαμβάνονται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα δασοπροστασίας, που ανακοίνωσαν η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ.Μπιρμπίλη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν:

1. Τη μετάταξη του προσωπικού της Αγροφυλακής στα δασαρχεία, ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των δασών. Επίσης, η διάθεση στο ΥΠΕΚΑ από το ΥΠΡΟΠΟ μέρους του εποχικού προσωπικού δασοπυρόσβεσης για ένα χρονικό διάστημα κάθε έτος, έτσι ώστε αυτό να απασχολείται σε εργασίες πρόληψης.

2. Την ενίσχυση και σωστή οργάνωση των μέτρων πρόληψης, μέσα από την αύξηση των διατιθέμενων πόρων, το σωστό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την έγκαιρη έναρξη των έργων και εργασιών.

3. Την αυστηρότερη φύλαξη των δασών κατά την αντιπυρική περίοδο. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στην αυστηρότερη διαχείριση της εποχούμενης κίνησης στα δάση με τον αυστηρό έλεγχο της κίνησης στους δασικούς δρόμους και την επέκταση των απαγορεύσεων κίνησης και παραμονής στα δάση τις περιόδους και ώρες υψηλής επικινδυνότητας.

4. Την έμφαση στην κοινωνική εγρήγορση, μέσα από την ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και την αποτελεσματικότερη εμπλοκή των εθελοντικών δυνάμεων. Το πρόγραμμα για τον εθελοντισμό στο περιβάλλον θα εγκαινιαστεί σε πιλοτική εφαρμογή τον Απρίλιο.

5. Την περιφρούρηση των καμένων εκτάσεων με σκοπό την αποθάρρυνση των εμπρησμών. Οι νομικές παρεμβάσεις όπως η πρόσφατη για την Αττική, θα αποτελέσουν τον κανόνα για τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ προς τον ίδιο στόχο συντείνει και η ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων που αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της μηδενικής ανοχής στις καταπατήσεις.

6. Την αποκατάσταση των καμένων δασών, στις περιπτώσεις όμως που τα κατεστραμμένα δάση αδυνατούν πλέον να αναγεννηθούν φυσικά, η πολιτεία και η κοινωνία οφείλει να παρέμβει, ώστε να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση φυτεύοντας δέντρα και θάμνους που υπήρχαν στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!