Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός κατέθεσε στην Εξεταστική για τη Siemens


Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens

Με την εξέταση του πρωτοδίκη και τέταρτου ειδικού ανακριτή στην υπόθεση Siemens, Νικόλαου Ζαγοριανού, συνεχίστηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την συγκεκριμένη υπόθεση. Η εξέτασή του, που κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων έχει υποστηρίξει στα απολογητικά του υπομνήματα, θα συνεχιστεί και την Πέμπτη.

Εναντίον του ανακριτή έχει ασκηθεί πειθαρχική και ποινική δίωξη για τον όλο χειρισμό της ανάκρισης, για παράβαση καθήκοντος και για προσπάθεια χειραγώγησης και συγκάλυψης της υπόθεσης.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για μία μοναδική σε όγκο και πολυπλοκότητα διεθνή υπόθεση, αφού ενέπιπταν μεταξύ άλλων και σοβαρά νομικά ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν, όπως ο νόμος περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο οποίος έχει τροποποιηθεί αλλεπάλληλες φορές.

Χρειάστηκαν μάλιστα, όπως είπε, δύο μήνες για να ταξινομήσει τις 90.000 σελίδες των δύο υποθέσεων που χρεώθηκε: της προγραμματικής σύμβασης 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ και του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I. Για το φόβο της παραγραφής, είπε, ξεκίνησε από την υπόθεση του ΟΤΕ.

Απαντώντας στο βασικό πολιτικό ερώτημα, γιατί δεν απέστειλε αμελλητί στη Βουλή τις δικογραφίες από τις οποίες προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, απάντησε ότι δεν το έπραξε, γιατί δεν αναφέρθηκαν από κανέναν μάρτυρα, από όσους κατέθεσαν στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία, στον ίδιο ή στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών που φέρεται να δωροδοκήθηκαν.

Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος συγκεκριμένων πολιτικών. Μπορεί να υπήρξαν ομολογίες και αναφορές για «μαύρο» χρήμα και μίζες, αλλά κανείς δεν έδωσε ονόματα. Αν υπήρχαν τέτοια στοιχεία θα είχαν πάει αμελλητί οι υποθέσεις στη Βουλή, τόνισε ο μάρτυρας.

Δεν θεώρησε, όπως απάντησε σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ότι ήταν επαρκής για να αποσταλεί η υπόθεση στη Βουλή, η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που χαρακτήριζε ως ζημιογόνα τη σύμβαση του C4 I.

Δεν περιέλαβε εξ αυτού του λόγου και στα τρία εντάλματα σύλληψης του Χριστοφοράκου, τα αδικήματα της δωροδοκίας και του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», αφού δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, γεγονός για το οποίο εγκαλείται από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου στην πειθαρχική του δίωξη.

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου, παραδέχθηκε ο μάρτυρας ότι έλαβε γνώση του σήματος της Βρετανικής Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος για τις μεγάλες κινήσεις κεφαλαίων που έκανε το πρώην στέλεχος της Siemens και φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας, αλλά απλώς «πάγωσε» τους λογαριασμούς του, χωρίς να θεωρήσει ότι πρόκειται για προπαρασκευαστική πράξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ή φυγής στο εξωτερικό.

Στην ίδια λογική είπε ότι αυτό θα έπρεπε να το είχε αποφασίσει εισαγγελέας, ούτε μπορούσε να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αφού δεν είχε απολογηθεί για τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.

Ο μάρτυρας διέψευσε ότι είχε συνεχείς επαφές με τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, όπως κατήγγειλε ο συνήγορος του Γ. Σκαρπέλη, Γιάννης Μαντζουράνης κι είπε απλώς, ότι τον επισκέφθηκε δυο-τρεις φορές μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία και δεν χρειάστηκε να τον συμβουλευθεί για οποιοδήποτε ζήτημα.

Για το θέμα της πλημμελούς έκθεσης κατάσχεσης εγγράφων από τα γραφεία της Siemens, θέμα για το οποίο του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, γιατί κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστη η ανάκριση, ο μάρτυρας απάντησε ότι ήταν τεράστιος ο όγκος των εγγράφων, ότι ήσαν τα περισσότερα στα γερμανικά, ότι δεν υπήρξε κίνδυνος υπεξαίρεσης, γιατί όλα έγιναν παρουσία υπαλλήλου, ενώ, τέλος, κανένας κατηγορούμενος ή συνήγορος εξέφρασε κάποια ένσταση.

Το πρωί εξάλλου εξετάσθηκε από την εξεταστική επιτροπή ο Απόστολος Μπαράτσης, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ για τέσσερις μήνες το 2004 επί προεδρίας Παναγή Βουρλούμη.

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ζήτησε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα η κατάθεση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγιώτη Βουρλούμη κρίνοντας ότι έκανε ενώπιον της επιτροπής ψευδείς δηλώσεις.

Για το πρωί της Πέμπτης έχει κληθεί να εξεταστεί από την επιτροπή ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, που διεξήγαγε την προκαταρκτική εξέταση πριν ανατεθεί η κυρία ανάκριση στον κ. Ζαγοριανό. Το μεσημέρι θα συνεχιστεί η εξέταση του ειδικού ανακριτή.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!