Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ανταρσία «ντορικών» στο καράβι της ΝΔ

Η πρόθεση Σαμαρά να εκλεγεί γραμματέας τής ΚΟ διά βοής γεννά αντιδράσεις, παρά την αναδίπλωση με την υποψηφιότητα Τασούλα

ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ (ΒΗΜΑ)

Εσωκομματικούς τριγμούς προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η πρόθεση του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά να εκλεγεί διά βοής μεθαύριο ο νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η αποφυγή του σκοπέλου της κάλπης για την εκλογή του μοναδικού υποψηφίου βουλευτή Ιωαννίνων και τομεάρχη Αμυνας κ. Κ. Τασούλα ήταν ένας εσωκομματικός ελιγμός του κ. Σαμαρά. Η μεθαυριανή συνεδρίαση της ΚΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από βουλευτές που είτε στήριξαν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είτε δεν αξιοποιήθηκαν στα διάφορα κομματικά ως μια πρώτη ευκαιρία εκτόνωσης και αποδοκιμασίας του νέου προέδρου. Γι΄ αυτόν τον λόγο ο κ. Σαμαράς άλλαξε την αρχική απόφασή του να προτείνει τον κ. Αν. Λυκουρέντζο και επέλεξε τον ήπιων τόνων κ. Τασούλα, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με την κυρία Μπακογιάννη αλλά έχει και την εκτίμηση του συνόλου των βουλευτών.

Παρά την προσπάθεια της Ρηγίλλης να μη συντηρηθεί κλίμα εσωκομματικής σύγκρουσης, ειδικά στη συνεδρίαση της ΚΟ που γίνεται προπαραμονή της πρώτης προσυνεδριακής συνδιάσκεψης της ΝΔ, βουλευτές που πρόσκεινται στην κυρία Μπακογιάννη προετοιμάζουν «ανταρσία». Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο καταγράφεται έντονη κινητικότητα και πολλά μέλη τής ΚΟ θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να καταθέσουν δημόσια τη διαφωνία τους με τις αποφάσεις του νέου προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», βουλευτές που στήριξαν την κυρία Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να εγείρουν ζήτημα για τον τρόπο επιλογής και λειτουργίας των οργάνων. Οι αντιδρώντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει σκεπτικισμός για τις κινήσεις του κ. Σαμαρά και διαμαρτύρονται σφόδρα για την πρόθεση του προέδρου της ΝΔ να εκλεγεί ο νέος γραμματέας τής ΚΟ διά βοής και να μη γίνει μυστική ψηφοφορία.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά να προτείνει για γραμματέα τής ΚΟ και αντικαταστάτη του κ. Ι. Τραγάκη τον τομεάρχη Αμυνας κ. Κ. Τασούλα ήταν η σταγόνα που... «ξεχείλισε το ποτήρι». Η ενόχληση των βουλευτών δεν είναι για το πρόσωπο του κ. Τασούλα, που έχει ευρύτερη αποδοχή, αλλά για το γεγονός ότι δεν θα στηθούν κάλπες. Παράλληλα οι βουλευτές θέτουν θέμα κατά πόσο ακολουθείται το Καταστατικό τής ΚΟ αφού για την επιλογή των τομεαρχών του κόμματος δεν έγινε εκλογή αλλά διορισμός από τον κ. Σαμαρά. Το ερωτηματικό που υπάρχει για τους «αντάρτες» βουλευτές είναι αν θα προχωρήσουν στη διαμαρτυρία τους ή θα μείνουν στις διαρροές.

Η Ρηγίλλης προέκρινε εδώ και πολύ καιρό για τη θέση του γραμματέα τον βουλευτή Αρκαδίας κ. Αν. Λυκουρέντζο, αλλά ενώπιον του κινδύνου να υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα και να βρεθούν «λευκά» ή «άκυρα» ψηφοδέλτια στην κάλπη ο κ. Σαμαράς άλλαξε προτίμηση. Εξάλλου για τη Ρηγίλλης ήταν κρίσιμο στοιχείο πόσοι βουλευτές θα στήριζαν την επιλογή του κ. Σαμαρά, αφού σε μια μυστική ψηφοφορία τα «λευκά» ή «άκυρα» θα έδειχναν και τον βαθμό αποδοχής του νέου προέδρου από την ΚΟ, η οποία εξελέγη επί των ημερών της προεδρίας του κ. Κ. Καραμανλή.

Σε αυτό το κλίμα έντονες συζητήσεις τροφοδοτεί η συνέντευξη της κυρίας Μπακογιάννη στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής. Οι θέσεις που εξέφρασε η κυρία Μπακογιάννη ήταν κύριο θέμα συζήτησης και στα «πηγαδάκια» της χθεσινής παρουσίασης του ηλεκτρονικού βιβλίου σχετικά με την ελληνική γραφειοκρατία του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ κ. Ελ. Αυγενάκη, όπου παρών ήταν τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.

Ενας εκλεκτός και τρεις δυσαρεστημένοι
Ο «αβερωφικός» Κ. Τασούλας
Ο άλλοτε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ,πολιτικού μέντορα του κ. Σαμαρά, επελέγη από τον πρόεδρο της ΝΔ για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο βουλευτής Ιωαννίνων διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ.Ευ. Μεϊμαράκη,ενώ είναι αποδεκτός και από την πλευρά των βουλευτών που στηρίζουν την κυρία Μπακογιάννη. Το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε ήταν στην κυρία Μπακογιάννη για να της ζητήσει και τη στήριξη, την οποία, όπως λέγεται, και εξασφάλισε, αν και οι υποστηρικτές της διαφωνούν με την πρόθεση της Ρηγίλλης για διά βοής εκλογή.

Ο πικραμένος Αν. Λυκουρέντζος

Με τον καημό έμεινε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας αναμένοντας να είναι αυτός ο «εκλεκτός» της νέας ηγεσίας. Ο βουλευτής Αρκαδίας είχε ησυχάσει βλέποντας και ακούγοντας το τελευταίο διάστημα τις διαρροές της Ρηγίλλης πως αυτός θα ήταν ο νέος γραμματέας. Αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα από τον κ. Σαμαρά, στον οποίο εξέφρασε το παράπονό του στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το περασμένο Σάββατο, αφού εμφανιζόταν ως σίγουρος γραμματέας ακόμη και από συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ. Το όνομά του είχε ακουστεί παλαιότερα και για αντικαταστάτης του κ.Ελ. Ζαγορίτηως Γραμματέα της ΝΔ. Θα αξιοποιηθεί σε άλλο κομματικό πόστο.


Ο αποτυχών εθελοντής
Αν. Νεράντζης
Από τους πιο παλαιούς κοινοβουλευτικούς, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής ήθελε να είναι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα. Αν και ο βουλευτής Β΄ Πειραιώς χαίρει της εκτίμησης του συνόλου των βουλευτών της ΝΔ, δεν είχε πολλές πιθανότητες μια πιθανή υποψηφιότητά του λόγω του μετριοπαθούς προφίλ του. Αν και δεν ήταν στα σχέδια του κ. Σαμαρά για τη Γραμματεία της ΚΟ, θεωρείται η επικρατέστερη επιλογή, λόγω της μακρόχρονης κοινοβουλευτικής του παρουσίας, για τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ.


Ο «καραμανλικός»
Γ. Βλάχος
Ηταν από τα πρόσωπα που ήθελε να είναι υποψήφιος και το δήλωνε σε όλους τους τόνους. Κάποιοι συνάδελφοί του προσπάθησαν να δημιουργήσουν «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα, αφήνοντας να διαρρέει ότι αν έθετε υποψηφιότητα θα τον υποστήριζε η «ομάδα» της κυρίας Μπακογιάννη ως αντίπαλο του «φιλοσαμαρικού» κ. Λυκουρέντζου. Ο ίδιος δεν ήταν διατεθειμένος να γίνει «πιόνι», αφού διατηρεί στενές σχέσεις με την «καραμανλική» πτέρυγα και είναι στενός φίλος του κ. Ζαγορίτη. Δεν επέμεινε και δέχθηκε την επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά που του τηλεφώνησε, και περιμένει την αξιοποίησή του σε άλλο κομματικό πόστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!