Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

C4I: Υπερτιμολόγηση και αναποτελεσματικότητα

Με καταθέσεις μαρτύρων που κάνουν λόγο για υπερτιμολόγηση και αναποτελεσματικότητα του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I, συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens

Ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης των Ολυμπιακών Αγώνων, Β. Κωνσταντινίδης.

Στη σύμβαση για το διαβόητο σύστημα ασφαλείας που δόθηκε το 2003 στην αμερικανική εταιρεία Saic με υπεργολαβία της Siemens αναφέρθηκε ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης των Ολυμπιακών Αγώνων, Β. Κωνσταντινίδης ο οποίος έκανε λόγο για υπερτιμολόγηση που απέβη σε βάρος του Δημοσίου. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε υπερβολικό όχι μόνο το τελικό τίμημα (254 εκατ. ευρώ) αλλά και τον αρχικό προϋπολογισμού του έργου (211 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι το σύστημα δεν λειτούργησε ολοκληρωμένα και τούτο οφείλεται στις προδιαγραφές που είχαν τεθεί εξ αρχής.

Αποκαλυπτική, ήταν, όμως και η κατάθεση του προέδρου της επιτροπής ελέγχου και προμήθειας του C4I, Σ. Τσενέ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι στους αγώνες χρησιμοποιήθηκε μέρος μόνο του συστήματος. Ο κ. Τσενές τόνισε επίσης ότι του προκάλεσε εντύπωση η αγορά ενός τόσο περίπλοκου συστήματος χωρίς να έχει δοκιμαστεί στην πράξη η αποτελεσματικότητά του. Κατέθεσε, επίσης, ότι μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν καταβληθεί 120 εκατ. ευρώ για τα συστήματα ασφαλείας με τμήμα αυτού του ποσού να πηγαίνει σε εταιρείες που έπαιρναν εργολαβίες, όπως συνέβη και με τη Siemens.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με προσοχή να μη μας κάψετε!